Wij werken mee aan een de BIRD en PROMISE studies – Huisartsenpraktijk Mülder – Driebergen
Schippersdreef 2D 3972 VA Driebergen Tel:0343- 513509 Spoed 0343- 532655
Header afbeelding

Terug naar overzicht

Wij werken mee aan een de BIRD en PROMISE studies

Dit zijn studies die onderzoek doen naar het RS-virus bij kinderen < 2 jaar.

 

Wat is het RS-virus

Het RS-virus is een veel voorkomend verkoudheidsvirus. Het is erg besmettelijk en vooral in de wintermaanden actief. Vrijwel alle kinderen worden geïnfecteerd met het RS-virus gedurende hun eerste twee levensjaren. Meestal verloopt een RSV-infectie mild, maar het virus kan soms ernstige luchtweginfecties veroorzaken.

 

Wat houd de BIRD studie in?
De BIRD studie De BIRD studie is een Europese studie naar de naar de ziektelast van infectie met RS-virus bij kinderen jonger dan twee jaar. De verwachting is dat er over enkele jaren een vaccin tegen RSV beschikbaar komt, waardoor bescherming van jonge kinderen mogelijk wordt. Met deze studie willen wij de ziektelast van het RS-virus buiten het ziekenhuis in kaart brengen. Deze informatie is belangrijk voor adviseurs en beleidsmakers om te beslissen of een vaccin in het rijksvaccinatieprogramma moet wordt opgenomen.

Wat houd de PROMISE studie in?
De PROMISE studie De PROMISE studie is een Europese studie gericht op het bestuderen van biomarkers en andere risicofactoren voor het krijgen van een ernstige RS-virusinfectie bij kinderen onder de leeftijd van één jaar. Door middel van dit onderzoek willen we meer inzicht krijgen in het verschil tussen kinderen die moeten worden opgenomen met een RS-virusinfectie en kinderen die ook met dit virus besmet raken, maar daarvan minder ziek worden. Met deze informatie hopen we in de toekomst te kunnen bepalen welke kinderen een hogere kans hebben op een ernstige infectie met het RS-virus, wat ook van belang zal zijn voor toekomstige medicatie en vaccinatie.

Publicatiedatum: 23-08-2022